Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση με τους Ιταλούς εταίρους στην Πάτρα από 11-10-09 έως 15-10-09.

Στα πλαίσια του προγράμματος έγιναν επισκέψεις :
12-10-09

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Νομαρχία Αχαΐας

Περιφερειακή Δ.νση Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας

Πινακοθήκη

Χορωδία ΟΡΦΕΑΣ

13-10-09

Αρχαιολογικό Μουσείο

Δημαρχείο Πατρών

Στρούμπειο Δημοτικό Σχολείο

Μουσείο Γέφυρας

Μουσείο Φαρμάκη (Ναύπακτος)

Μουσείο Μπότσαρη (Ναύπακτος)

Παπαχαραλάμπείος Βιβλιοθήκη (Ναύπακτος)

14-10-09

Θέατρο Σκιών Κώστας Μακρής

Εικαστικό Εργαστήρι Δ Ε Π Α Π

Μουσικό Γυμνάσιο Πάτρας

Αchaia Clauss

Ωδείο Paganini

Έκθεση Λαϊκής Τέχνης Χαρτί & Καλαμάρι

Χορευτικό Δ Ε Π Α Π

Αξιοθέατα Δυτικής Ελλάδας

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

O πληθυσμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος καταλαμβάνει το ΒΔ τμήμα της Πελοποννήσου και το Δυτικό άκρο της Στερεάς Ελλάδος. Περιλαμβάνει τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Η συνολική της έκταση είναι 11.350 km2 και καλύπτει το 8,6% της συνολικής έκτασης της χώρας. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τα εδάφη της είναι ορεινά (45,3%) και ημιορεινά (25,6%) ενώ μόλις το 29,1% είναι πεδινές εκτάσεις. Έχει εκτεταμένα παράλια και στους τρεις Νομούς, που βρέχονται από τη θάλασσα του Ιονίου Πελάγους και των κόλπων: Αμβρακικού, Πατραϊκού και Κορινθιακού.

Ειδικότερα, ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, που είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Νομός της χώρας (5.448 km2), παρουσιάζει ένα συνδυασμό ορεινών όγκων με πολλές φυσικές και τεχνητές λίμνες. Οι ποταμοί Αχελώος και Εύηνος μαζί με τις ομώνυμες πεδιάδες συμπληρώνουν την εδαφολογική μορφολογία του νομού και αποτελούν την βασική πηγή της οικονομικής του δραστηριότητας.

Ο Νομός Αχαΐας με συνολική έκταση 3.274 km2, χαρακτηρίζεται από έντονες εδαφολογικές αντιθέσεις. Τα εδάφη του είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (60% περίπου) ορεινά και διασχίζονται από μικρούς σχετικά ποταμούς (Βουραϊκό, Γλαύκο, Σελινούντα, Πείρο) και μικρότερους χειμάρρους, που εκβάλλουν στον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο. Επίκεντρο της οικονομικής ζωής του Νομού αλλά και της Περιφέρειας αποτελεί η πόλη των Πατρών.

Τέλος, ο Νομός Ηλείας με συνολική έκταση 2.621 km2, έχει έδαφος πεδινό κατά 60% και διασχίζεται από τους ποταμούς Αλφειό, Πηνειό, Ερύμανθο και τους παραποτάμους τους. Ο Νομός χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη παράλιων υδροβιότοπων (Κοτύχι, Καϊάφα) εξαιρετικού φυσικού κάλλους και οικολογικού πλούτου. Η πεδιάδα της Ηλείας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στην Πελοπόννησο

O πληθυσμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής του έτους 2001, ανέρχεται σε 741.282 άτομα. Είναι η τέταρτη σε πληθυσμό περιφέρεια της Ελλάδος, συγκεντρώνοντας το 7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Λόγω της θέσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και της γειτνίασής της, τόσο με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εσωτερικά σύνορα) όσο και με τρίτες χώρες (εξωτερικά σύνορα), υπάρχει έντονο στοιχείο μεταναστών και παλιννοστούντων. Η ύπαρξη κλειστής φυλακής στην Αχαΐα, η λειτουργία κέντρων μέριμνας ΑΜΕΑ καθώς και η ύπαρξη ομάδων κίνησης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών σηματοδοτούν την ύπαρξη αντίστοιχων ομάδων πληθυσμού. Τέλος στην Περιφέρεια δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός τσιγγάνων.

Σχετικά με την Εκπαίδευση. Η Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης επιβλέπει όλα τα σχολεία δημόσια και ιδιωτικά που υπάγονται στην αρμοδιότητα της και από τους 3 νομούς Αχαΐας Ηλείας και Αιτ/νιας και συγκεκριμένα 650 Δημοτικά 146 Γυμνάσια 80 Λύκεια και 28 Επαγγελματικά Λύκεια.

Η Περιφερειακή Δ/νση περιλαμβάνει 3 τμήματα και συγκεκριμένα το Τμήμα Διοίκησης, το Τμήμα Επιστημονικής Καθοδήγησης Α/θμιας Εκπ/σης και το Τμήμα Επιστημονικής Καθοδήγησης Β/θμιας Εκπ/σης που έχουν ως σκοπό την διοίκηση εποπτεία αλλά και διαχείριση της εκπαιδευτικής πολιτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η περιοχή Αμπρούζο σαν μια διαχειριστική οντότητα ιδρύθηκε το 1970

Η περιοχή Αμπρούζο σαν μια διαχειριστική οντότητα ιδρύθηκε το 1970. Το Αμπρούζο που αντικατέστησε το παλιό όνομα Αμπρούζι στοχεύει στην καθιέρωση της γεωγραφικής και πολιτιστικής οντότητας της περιοχής.

Το έμβλημα που αποτελείται από μια ασπίδα με άσπρες πράσινες και μπλε ρίγες για τα βουνά την εξοχή και την θάλασσα της περιοχής.

Η περιοχή Αμπρούζο που βρίσκεται στην Κεντρική Ιταλία ορίζεται ως η πράσινη περιοχή της Ευρώπης και χαρακτηρίζεται από τα βουνά της 65% της επιφάνειας της και τους λόφους της 35% .

Εκτείνεται σε μια επιφάνεια 11.000 km2 η περιοχή χωρίζεται σε 4 επαρχίες του Kietti, L’ Aguila, Pescara Teramo με 305 δήμους και 19 κοινότητες στα βουνά και έχει περίπου 1 300 000 κατοίκους.

Η περιοχή βρίσκεται σε μια προσοδοφόρα γεωγραφική θέση σαν κεντρικός κόμβος κίνησης στο διάδρομο της Ανδριατικής και μεταξύ της Τύρηνης θάλασσας και της Ανδριατικής και είναι μια πύλη στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την γενική εικόνα του μεταναστευτικού φαινομένου σε εθνικό επίπεδο διαφαίνονται κάποια ειδικά θέματα στην περιοχή του Αμπρούζο η οποία φιλοξενεί διαφορές εθνικές ομάδες Αφρικανούς Νότιο Αμερικάνους και Ασιάτες όπως και μεγάλες Ευρωπαϊκές ομάδες που έρχονται από τα Βαλκάνια.

Σχετικά με την εκπαίδευση το Περιφερειακό Σχολικό γραφείο του Αμπρουζο σε διευθυντικό επίπεδο είναι ένα Αυτόνομο κέντρο διαχειριστικής υπευθυνότητας. Οργανώνεται από Διευθυντικά γραφεία διαμοιρασμένα στη περιοχή, αυτά τα γραφεία έχουν τις διαχειριστικές αρμοδιότητες της παρακολούθησης και υποστήριξης των σχολείων και της δημιουργίας του σχολικού δικτύου προωθώντας την καινοτομία της σχολικής προσφοράς

Η σχολική οργάνωση της περιοχής του Αμπρούζο ποικίλει αρκετά με σχεδόν 300 δημόσια σχολεία και πολλά ιδιωτικά σχολεία με άδεια, Ακαδημίες ,Ωδεία και πανεπιστήμια ακόμα και σε μικρές πόλεις. Υπάρχουν διάφορα μουσεία, βιβλιοθήκες, Γκαλερί και θέατρα τα οποία είναι μια ενδιαφέρουσα πολιτιστική βιομηχανία με ποικίλες και διαδεδομένες προτάσεις σε όλα τα γεωγραφικά και διοικητικά κομμάτια της περιοχής.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Σύντομη περιγραφή

Τo συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά την κατασκευή ενός δικτύου οργανισμών με βάση την τοπική και διακρατική συνεργασία στα πλαίσια ανταλλαγής πολιτιστικών αγαθών(experimental workshop) και την μελέτη και σύγκριση των εκπαιδευτικών συστημάτων των Περιφερειών Εκπαίδευσης.
Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας η Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας και το αντίστοιχο Περιφερειακό Σχολικό Γραφείο του Αμπρούζο ξεκίνησαν τoν κύκλο εργασιών τους και έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη του προγράμματος.